lauantai 29. kesäkuuta 2013

Lumipallona luotas pompin taas eli lumipalloheisin lyhyt kauneus


Pellolla kasvaa kaksi lumipalloheisipensasta. Yllättävän hyvin ovat viihtyneet paahteisessa paikassa, onneksi savinen peltomaa pidättää kosteutta. Tänä vuonna kukinta oli kovin nopeasti ohi, tuskin kahta viikkoa se helteiden vuoksi kesti.

Pensas on yksi lemppareistani. Vaikka kukinta-aika onkin lyhyt, on se niin runsas ja mainio.





  

perjantai 28. kesäkuuta 2013

Ihana perjantai!


Meidän mökillä eli tiluksilla, kuten me suureellisesti omaa puuhamaatamme kutsumme, kasvaa paljon koivuja. Pihaan johtaa vanha koivukuja ja on meillä myös viidessä vuodessa siemenistä pitkänhuiskeiksi nuoriksi puiksi kasvanut koivumetsä.

Koivut ovat paitsi kauniita, myös lukuisten lintujen pesäpuita. Ja on niiden alla kiva istuskellakin. Tänään tuolille istuksimaan pääsi kesäkukka-alesta löytynyt pelargonia Mårbacka. Kaunis. Toivottavasti saamme sen selviämään myös talven yli. Mielestäni pelagoniat ovat kauneimmillaan vanhoina, kun niiden varret ovat kuin reuman runtelemat mutta kukkia täynnä.

Ihanaa perjantai-iltaa!

torstai 27. kesäkuuta 2013

Pionien loistoa sadepäivän iloksi



Sadepäivä kaupungissa ja yhä nenässä tuoksuu mökin pionien makea tuoksu. Portinpielen pionipenkissä kasvaa kolme yksinkertaista fuksianpunaista ja yksi valkoinen kovasti kerrottu kaunotar. Yhdelle punaisista tosin kävi melkein kalpaten, sillä myyrä on sen juurella villisti myllännyt. Ei raukka kuki tänä kesänä, mutta henki siinä vielä pihisee.

 

 

lauantai 22. kesäkuuta 2013

Muumipeikon viisaus


"Pään painan ruohikolle
ja oion jalkojain.
En jaksa pohdiskella,
mä tahdon olla vain.
Sen viisaammat voi tehdä,
mä päivän kultaan jään.
Mä tunnen kaikki tuoksut
ja luonnon loiston nään.
Voi leikitellä mielikseen,
voi ottaa jättää paikoilleen
tai olla niin kuin luonnostaan
ja maata vaan.
Mä peikko siihen uskoon jään,
on maailmaa tää minkä nyt mä nään."
  
-Tove Jansson


perjantai 21. kesäkuuta 2013

Uusia perunoita


Tänään nautitaan uusista perunoista kodeissa ja mökeillä läpi Suomenniemen. Niin meilläkin. Oman maan Timo-pottuja saadaan kuitenkin vielä odottaa. Viikko sitten mullitin ne ensimmäisen kerran.

Suulin takana, navetan vanhan lantalan paikalle tehty kasvimaamme on ravinteikas ja tuottanut komeat sadot perunaa, sipulia, porkkanaa ja punajuurta joka vuosi. Ja tietysti komeita kukkia, maloppia, malvikkia, ruiskaunokkia ja kehäkukkaa. Toivottavasti tänäkin vuonna.

Maistuvaa juhannusta perunan kera!



 

torstai 20. kesäkuuta 2013

Sen suven suloisuutta!


Pikapyrähdys kaupungissa. Pyykkäystä, pakkausta, siskontytön kantelekonsertti, parvekekukkien istutusta. Sitten taas mökille nuuhkimaan juhannusruusujen vienoa tuoksua.

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Rikkaruohoille pitkää nenää!


Tänään olen kiskonut, kaivanut, muokannut, möyhentänyt ja maanitellut rikkaruohoja. Ihan joka ikistä lajiketta. Meiltä löytyy niin nokkosta, valkojuurta, saunakukkaa, voikukkaa, pujoa, ohdaketta, litukkaa, piharatamoa, koiranputkea...

Mutta nytpä näytänkin rikoille pitkää nenää! Läheisen halpiskaupan puutarhamyymälän alesta tarttui matkaan muoviruukku poikineen. Muovia vaihteeksi, sillä selkä alkaa paukkua sekä rikkaruohorallista että kaikkien saviruukkujen ja metallipatojen roudailusta.

Näissä ruukuissa eivät rikat jyllää. Ähäh, siitäs saitte!


 

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Valkoisen akileijan lumoissa


Sain vuonna 2011 joululahjaksi siskoni miehen vaimolta pussillisen valkoisen akileijan siemeniä. Keväällä 2012 niitä esikasvatin, kuva lumen alla kylmäkäsittelyssä olevista siemenistä löytyy täältä.

Nyt akileijat kukkivat. Ja miten kauniita ovatkaan! Mutta mikäköhän on lajike? Tiedätkö?





  

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Kesäsuukko



Alppiruusu eli Rhododendron kukkii vielä saunan nurkalla purppuraisin kukin. Enkelityttö suikkaa suukon saunaan menijälle. Puutarhassa kaikki on mahdollista.

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Fiiliksissä



Kyllä kesä on ihmisen parasta aikaa!










perjantai 7. kesäkuuta 2013

Myrskyn jälkeen on poutasää...


 Ukkosmyrskyjä ja sadekuuroja helteen lomassa. Paljon hyvää sadevettä on kerätty talteen. Koiravanhus on nauttinut siitepölyn ja mullan maustamasta vedestä suoraan ämpäreistä juotuna. Kesäfiilis on parhaimmillaan.